Om (brist på) respekt i KF

Av: Olov Nilsson Sträng, publicerades den 6 mars 2012 15:15
//

Nu skall det föras anteckningar av kommunfullmäktiges båda vice ordförande hur ledamöterna ”sköter” sig! Sen skall fullmäktiges ordförande Stefan Permickels (s) föra samtal med gruppledarna om bättre hyfs och ordning.

Tonen är till och från hård i kommunfullmäktige, det skall den vara enligt mig men den är sällan eller nästan aldrig ohyfsad. Man måste komma ihåg att det är allvarliga frågor kommunfullmäktige behandlar, det avgör hur våra barn har det i förskolan och skolan eller hur vi tar hand om våra äldre. Till våren kommer det att diskuteras om Bollnäs är beredda att utveckla en ny stadsdel på SJ-området eller inte. Frågor om så viktiga saker för kommunens framtid skall diskuteras i kommunfullmäktige och ledamöterna är inte alltid överens.

Man sitter inte i kommunfullmäktige för att behaga varandra utan för att föra en politisk diskussion mellan de olika partierna. Att uppträda med respekt och värdighet mot varandra är en självklarhet även om det ibland slinter till i debatten, finns glimten i ögat så klarar man även en hård debatt.

Däremot så är det maktmissbruk, det som jag upplevde på senaste kommunfullmäktige där jag ställde en fråga fyra gånger till majoriteten och ingen från kommunledningen svarade utan lät maktens tystnad härska, för mig är det betydligt större missbruk av makten än att någon prasslar med papper.

De grövsta exempel på hur man genom ohyfsat uppträdande jag upplevt genom åren är när vår näringslivschef har haft mycket professionella genomgångar av kommunens samarbete med vår Kinesiska vänort HEZE CITY i kommunstyrelsen. Några ledamöter vände ryggen till och knappade på sina telefoner eller pratade med varann m.m. och visade att de inte tänkte lyssna. Även sen de blivit tillrättavisade så ändrade de inte sitt beteende.

Politiker som så uppenbart inte kan respektera varandra eller någon annans åsikt, kan nog inte några anteckningar av kommunfullmäktiges båda vice ordföranden ändra attityd och beteende på tyvärr.
Jag har under många år debatterat med många politiker i Bollnäs, ibland väldigt hårda debatter men oftast efter debatten kunnat fika tillsammans. De allra flesta politiker kan skilja på sak och person och visar stor respekt för varandra.

Jag har den största respekt för Stefan Permickels som politiker och hoppas att han nu tar tag i det som är problem och det är inte prassel med papper, utan den uppenbara brist på respekt någon politiker visar för sina motståndare.

Jag hoppas att kommunfullmäktige kan få fortsätta vara den debattglada arena som Bollnäsborna förtjänar att ha.

Olov Nilsson Sträng

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är stängd