Besök på Hälsingegymnasiet

Av: Sofia Nordell, publicerades den 1 april 2012 15:15
//

Häromdagen hade jag den stora äran att få komma och besöka Hälsingegymnasiet ihop med Olov (Nilsson Sträng) och Benny (Engberg).

Det har gått ganska så många år sedan jag själv var i den åldern som dessa ungdomar som går på gymnasiet är, men det jag kan komma ihåg är att jag inte tyckte att det var speciellt roligt och jag var nästan jämt trött. Fritiden var kul och skolan var mest ett nödvändigt ont. När klockan ringde för dagen sprang jag till spårvagnen och ville bara hem och göra ingenting.

Med detta i bagaget så var jag mer än förvånad över det jag fick se när jag kom dit. Lokalerna var öppna och ljusa, mitt i allt fanns ett trevligt litet fik som eleverna turas om att sköta. Det fanns ett gym, valmöjlighet till vilken lunch man vill ha och på morgonen serveras frukost!
Detta var nog för att imponera på mig! Vilka förutsättningar till ett aktivt lärande. Alla vet vi ju om hur viktigt det är med arbetsmiljö och hur denna står i direkt relation till trivsel och fina prestationer.

Efter guidad tur var det dags att sitta ner med ledningsgruppen för skolan och höra hur de tänkte när de startade upp sin verksamhet och hur de väljer att driva och utveckla den. Deras första avgångsklass hade de i våras och skolan bara fortsätter att växa. Hur stor kan den egentligen bli undrar man? Vill inte alla ungdomar gå på denna typ av skola och inte minst, vill inte alla föräldrar ge sina barn denna typ av förutsättningar?

Aktiviteter ute i naturen verkar vara ett av deras stora teman, ett bra komplement till allt stillasittande tänkte jag. Resurslärare morgon och eftermiddag är en annan möjlighet som erbjuds varje enskild elev. Bara det att alla har en mentor och att det går iväg ett sms till föräldrarna om man är under 18 och inte är närvarande, är ju ett fantastiskt bevis på ett engagemang som jag sällan skådat.

Att Bollnäs kommun har ett så framgångsrikt gymnasium med en så engagerad och kompetent ledningsgrupp och lärarkår, är något jag är väldigt stolt över. Äras den som äras bör, och i detta fall vill jag verkligen lyfta på hatten till det Hälsingegymnasiet har lyckats uppnå.

Nästa studiebesök blir på Lust och Lära.

Sofia Nordell

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är stängd