Olovs agerande som felat – inte åsikten

Av: Markus Wengelin, publicerades den 5 juni 2015 11:11
//

Med anledning av de senaste dagarnas rapportering i media vill vi göra ett förtydligande i frågan om Olov Nilsson Strängs uteslutning ur Bollnäspartiet. I en artikel i tidningen Ljusnan den 3/6 där det uppges att vår ordförande Markus Wengelin ”tar bladet från mun” har Ljusnan valt att kraftigt korta ner uttalanden och förenkla det till att Wengelin ”bekräftar att det handlar om bandyhallsfrågan”. Som man läser det framstår det då som att det är Olovs åsikt i frågan som är anledning till hans uteslutning.

I frågan om bandyhallen har vi hela tiden framhållit att det är hans agerade runt frågan – inte åsikten – som är anledningen.

Inför omröstningen i KF gjorde Olov – helt utan att förankra med någon annan i partiet – en uppgörelse med majoriteten som innebar att Bollnäspartiet skulle svänga i frågan om ett lån och rösta ja. Detta hade han alltså lovat majoriteten helt utan förankring i Bollnäspartiet och helt emot vår partilinje.

På ett gruppmöte informerade Olov om uppgörelsen han enligt egen utsago gjort, men gruppen röstade emot och ville istället följa partiets linje i omröstningen.

Olov valde att aktivt gå ut i pressen och hävda att det fanns delade meningar i partiet, när den som inte delade partiets mening var han själv. Detta framställdes i pressen som att partiet var på väg att svänga i frågan, vilket aldrig var fallet.

Det är inget ovanligt att vi inom Bollnäspartiet har olika uppfattningar. Det är snarare en självklarhet eftersom vi är ett lokalt parti med medlemmar som röstar både grönt, rött och blått i riksdagsvalet. Vi fokuserar på att driva en lösningsorienterad politik snarare än att följa blockpolitiken. Det är därför extra viktigt för oss att ta hänsyn till demokratin i vår förening! Partipolitik är ingen enmansshow. De frågor vi bedriver är gemensamt framarbetade och långsiktiga, inget man ändrar på i en ko-vändning. Det vore inte rätt mot våra medlemmar och våra väljare att svänga i sista sekunden.

Olov har även i flera tidigare fall varit på väg att gå mot partiets linje – och bedriva personliga frågor snarare än partiets. Efter turerna med bandyhallsfrågan anser vi att Olov agerat rakt emot partiets linje och dessutom utan partiets vetskap. Detta har skadat partiet. Vi anser att han inte agerat som en representant för Bollnäspartiet, vilket är anledningen att han utesluts – inget annat.

Styrelsen i Bollnäspartiet

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är stängd